друкувати


Україна – на другому місці в світі з виробництва черешні

15 липня 2020, 09:30

За даними Української асоціації аграрного експорту, Україна посідає друге місце в світі за обсягом виробництва черешень, щороку вітчизняні садівники вирощують 133 тис. тонн цієї ягоди. Але тільки 20% від цього обсягу отримують професійні господарства. Про це повідомляє Інформ-UA. 

За словами керівника асоціації Дмитра Крошки, обсяги колосальні, причому левову частку врожаю споживають наші співвітчизники.

Та лише 20% від нього вирощують професійні аграрії.

На думку Крошки, фермери, які закупили необхідну техніку, обладнання, які працюють системно, ще й створюють додаткові робочі місця і можуть виступати в ролі експортерів, вирощують близько 24 тис. тонн черешні.

Всього в Україні під вирощування ягід відведено 23 тис. га землі, на професійний сегмент припадає лише 7,5 тис. га. 

Згідно з офіційними статистичними даними, за обсягами вирощування черешні Україна –  на другому місці в світі. Але, на жаль, за ефективністю технологій захисту ягід, скажімо, від комах, наша країна пасе задніх. У промисловому виробництві аграрії їх практично не застосовують, обробляються тільки експериментальні ділянки. Тому, вважає Крошка, вітчизняним фермерам необхідно в цьому плані розвиватися, впроваджувати сучасні технології, які дозволять виробляти якісний продукт.

Нагадаємо, в Україні завершується реєстрація ще одного продукту з історичним географічним походженням — Мелітопольської черешні.