друкувати


Жителі громад не можуть отримати близько 600 тис. га землі, яка перебуває у користуванні державних підприємств

15 липня 2020, 07:30

Сьогодні близько 600 тис. га – у користуванні державних підприємств і жителі цих громад не отримали цієї землі й досі. Це такі підприємства, як ДП «Конярство України», «Ліктрави», з системи НААН, Пенетенціарної служби, Міноборони та інших міністерств. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народний депутат («Слуга народу») Микола Сольський.

Зазначимо, що 13 липня, Верховна Рада ухвалила в повторному першому читанні законопроєкт №3012-2 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю)».

«Відсутність на законодавчому рівні нормальних орендних механізмів призводить до того, що земля передається по договорах у спільний обробіток. Є багато запитів та звернення від людей про розпаювання цих земель, щоб землі отримували працівники цих підприємств, жителі села і соцсфери. Закон передбачає задоволення цих потреб… Оскільки закон про ринок землі визначає, що державні землі не можуть продаватися, у законопроєкті змінена норма, що не розпайовані між людьми та АТОшниками державні землі цих ДП можуть лише передаватися в оренду на земельних аукціонах», — зазначив Микола Сольський.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

Деталі законопроєкту 3012-2 дивіться за посиланням.

Нагадаємо, озвучено переваги прийняття законопроєкту про розпаювання державних земель для агросектору.