друкувати


Очільник ДПС розповів про масштабність системи скруток ПДВ у сільському господарстві

14 липня 2020, 12:20

Колишній міністр фінансів Ігор Уманський заявляв, що в Україні діє масштабна система скруток ПДВ. Нинішній голова Державної податкової служби Олексій Любченко підтверджує цю інформацію. Про це він розповів у інтерв'ю Цензор.Нет.

За словами Любченка, є кілька галузей, які «формують тіньову потребу». Одна із них — сільське господарство.

«Перше — це сільгосппродукція. Та, яку треба легалізувати. Звідки береться ця сільгосппродукція? У нас 10,4 млн га землі з 16, які розпайовані, виявляється, й обробляються дрібними фермерами («одноосібниками»). Я теж був по той бік барикад від держави і бачив, як воювали за межу, за кожну ділянку. Я розумію, що це не опрацьовується неофіційно. Відповідно, нескладно порахувати, що навіть «безрукий» господар за рік матиме мінімум 15 тис. з гектара. Тобто з 10,4 млн га землі ми можемо мати зерна на 150 млрд грн, які треба легалізувати. А це 25 млрд ПДВ. Ось вони 100% формують попит», — зазначив голова ДПС.

На думку Любченка, тіньову потребу в скрутці ПДВ треба якось задовольнити.

Головні товари (які беруть участь у скручуванні ПДВ) — добрива і господарські товари: фарби, лаки, хімія побутова. Тобто те, що користується постійним стабільним попитом і може бути продано за готівку. Наступна група — пиво і продовольчі товари, які теж формують (податковий кредит) і продаються за готівку. Починаючи від стегенець відомих виробників. Я впевнений, що господарі холдингів про це не знають. Це працює на рівні дрібних постачальників, які продали товар за готівку, їм оформили повернення, а далі вони продали за безнал, але вже порожні папери, тобто продали ПДВ. На цих прикладах ми говоримо про 40 млрд грн «скрученого» ПДВ на рік, які не отримує бюджет. З них тільки по імпорту близько 27 млрд ПДВ», — зазначив він.

Нагадаємо, голова Держгеокадастру Роман Лещенко назвав три кроки з детінізації сільськогосподарської землі в Україні. 

Також повідомлялося, що більше 9 млрд грн в рік «вимивається» при експорті агропродукції. Детальніше читайте у блозі за посиланням.