друкувати


СБУ викрила мільйонну схему з російськими добривами

13 липня 2020, 07:30

Служба безпеки України задокументувала механізм несплати антидемпінгових мит на сотні мільйонів гривень постачальниками міндобрив із Росії. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Оперативники спецслужби встановили, що постачальники з РФ через українських дистриб'юторів протягом 2014-2018 років ввозили міндобрива з порушенням митних правил.

Комерсанти в документах міняли код класифікації товару, щоби продукція не підпадала під дію антидемпінгових мит, встановлених Мінекономіки. Тому поставки міндобрив здійснювали за найменшою ставкою мита, що призвело до несплати до державного бюджету мит на сотні мільйонів гривень.

Встановлено, що після рішення Ради нацбезпеки та оборони України в травні 2018 року про внесення російських виробників міндобрив до «санкційного» списку, організатори налагодили незаконну поставку продукції з РФ.

За рішенням суду правоохоронці провели 6 обшуків в офісах комерсантів і 23 огляди складських приміщень на території Харківської, Хмельницької, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Житомирської, Кіровоградської, Полтавської, Волинської, Івано-Франківської, Вінницької, Київської, Черкаської областей та Києві.

Під час проведених слідчих дій вилучено близько тисячі тонн мінеральних добрив російського походження, первинну бухгалтерську документацію, податкову звітність, митні декларації та комп'ютерну техніку, що підтверджують протиправну діяльність фігурантів.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ознаками складу кримінального злочину за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України, проводиться досудове розслідування.

Нагадаємо, білоруські харчові та побутові товари потрапили під дію українського антидемпінгового законодавства.