друкувати


Фермерські господарства не сплачуватимуть податок з розрахунку на гектар — Тарас Висоцький

12 липня 2020, 11:58

Фермерські господарства не будуть сплачувати податок з розрахунку на гектар. Про це під час конференції Grain Ukraine 2020 повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань агрополітики Тарас Висоцький

Висоцький заявив, що за планами МЕРТ у фермерських господарств залишиться пільгова система оподаткування, компенсація ЄСВ, і що фермерські господарства не будуть оподатковуватися з розрахунку на гектар.

«На сьогодні фермерські господарства обробляють 50 тис. га землі, яка не належить їм, і аграрії не впевнені в подальшому майбутньому. Інститут користування не має довіри інвестування, і аграрії розуміють, що інвестування може в будь-який момент неочікувано завершитися шляхом подання власником паю до суду... Декілька точок в агропромисловому комплексі можуть продемонструвати ріст у 2021 році за умови відкриття ринку землі. Перше — це розуміння, що не буде відразу 1,5 млн фермерів, лише декілька десятків тисяч сімейних фермерських господарств у перспективі», — сказав заступник міністра.

Він також нагадав про те, що МЕРТ запропонувало у програмі держпідтримки на 2021-2023 рр. програми підтримки садівництва та племінного тваринництва. 

Ми цього року започаткували фокусні програми підтримки в садівництві та племінному тваринництві. Цей сегмент має потенціал росту, і на 500 тис. га до 2024 року може бути до 10 тис. сімейних фермерських господарств», — сказав Висоцький. 

Він запевнив, що серед фермерів знайдуться такі, які будуть розвиватися у 2021 році.

«Декілька точок в агропромисловому комплексі можуть продемонструвати ріст у 2021 році при відкритті ринку землі. Перше — це є розуміння, що не буде відразу 1,5 млн фермерів, але декілька десятків тисяч сімейних фермерських господарств є в перспективі», — заявив Висоцький.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

Нагадаємо, в Одесі відбулася зернова конференція Grain Ukraine 2020. Під час земельної панелі ексочільник МЕРТ та один із ініціаторів відкриття ринку землі Тимофій Милованов назвав кастрованим земельний закон № 552-IX, ухвалений парламентом у перші дні спалаху епідемії коронавірусу. Також у Верховній Раді України зареєстрували три законопроекти №31313131-1 та 3131-2, які мають посприяти «відбіленню» податків. Також Володимир Зеленський заявив на зустрічі з представниками бізнесу у Волинській області, що підтримує законопроєкт №3131-д щодо детінізації виробництва сільгосппродукції, який мають подати депутати.