друкувати


Роман Лещенко анонсував створення у серпні земельного форбсу

10 липня 2020, 11:40

Створення у серпні 2020 року земельного форбсу анонсував голова Держгеокадастру Роман Лещенко. Він виступив як доповідач під час зернової конференції Grain Ukraine 2020. Limited Edition в Одесі. 

Лещенко повідомив, що зараз завершується інвентаризація земель. Про її результати готується відзвітувати уряд та, між іншим, обіцяють назвати імена тих, хто розкрадав землю.

«Ми готові до того, щоб відкривати обіг землі. Ми звершуємо інвентаризацію. На початок серпня прем’єр відповість про її результати, і відкриємо все, що проінвентаризували. Ми також готові піти на історичний крок – передати землю народу, громадам, навіть, якщо вони будуть не сформовані на той момент до кінця. Але, з іншого боку, ми бачимо і той обсяг криміналу і дерибану. Ще одне: у кожного вкраденого гектару є конкретне прізвище, ім’я та по батькові… Ми сформуємо земельний форбс і покажемо людям, хто за схемою створення ОСГ тримає тисячі га земель, як вони тримають цю землю зареєстрованою на фізичних та юридичних осіб», – сказав Лещенко.

Він зазначив, що маштаби розкрадань побачив під час роботи у Держгеокадастрі.

Нам треба жити по-чесному та припинити інсинуації «про матінку-землю», про те, що її вивезуть вагонами. За місяць роботи на посаді я зрозумів чому так «охороняли землю», а саме мораторій. Бо це найкраща форма розкрадання. Ми зробили первинний аудит і побачили ці маштаби. Кількість схем через підставних осіб, механізми ОСГ, через фіктивне ПДВ, крадіжки на держпідприємствах процвітали. Слід припинити обманювати людей», – додав голова Держгеокадастру.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

Нагадаємо, стартувала зернова конференція Grain Ukraine 2020. Відкривав її засновник, співвласник і СЕО порту «ТІС», співзасновник зернового терміналу Neptune Андрій Ставніцер. Впродовж дня розглянуть питання обігу земель, інвестицій та логістики. Також в уряді анонсували, що Держгеокадастр перетвориться на тримача геопросторових даних і скоро позбудеться всіх функцій управління та розпорядження землею.