друкувати


Депутати переписали законопроєкт про оподаткування 1 га сільськогосподарських земель для власників паїв

9 липня 2020, 18:52

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики вніс зміни до початкового варіанту законопроєкту про детінізацію с/г земель і виклав їх у альтернативному 3131-д. Про це пише голова комітету у своєму телеграм каналі Данило Гетьманцев. Наразі текст документа на сайті відсутній. 

 «Підтримали на комітеті проєкт закону про детінізації виробництва сільськогосподарської продукції (поставлений дохід) № 3131-д. Проєкт прийнято з урахуванням інтересів малих фермерських господарств. Серед яких: для фізичних осіб підприємців ставка податку зменшено з 5% до 2% від НГО; передбачено перехідний період, в якому для фізичних осіб підприємців в 2021-2022 р коефіцієнт складе 0%», — написав він.

 Депутати уточнили, що поставлене податкове зобов’язання – мінімальна сума податку, яку мають сплатити власники або користувачі такої землі з доходів від її використання. Причому до бюджету буде доплачуватися виключно перевищення поставленого зобов’язання над сплаченими податками.

Це зобов’язання на практиці означає, що:

  1. воно виникатиме лише щодо сільськогосподарських ділянок від 1 га, тобто діятиме для тих, хто обробляє значні земельні площі, що по суті є сільськогосподарським товарним виробництвом;
  2. зобов’язання не розповсюджується на присадибні ділянки і городи;
  3. зобов’язання не розповсюджується на землю, яка перебуває в офіційній оренді, таке зобов’язання сплачує орендар – це стимулюватиме орендарів укладати офіційні договори оренди, а не домовлятися з власниками паїв «на словах»;
  4. при офіційному оформленні договорів оренди власники паїв стають юридично захищеними і зможуть відстояти свої права;
  5. до бюджету сплачуватиметься виключно різниця між розміром поставленого податкового зобов’язання та іншими фактично сплаченим податками.
  6. Передбачається поетапне введення поставленого податкового зобов’язання шляхом застосування понижених коефіцієнтів для його розрахунку. Замість 4,5 %, які почнуть застосовуватися з 2024 року, пропонується коефіцієнт 3% – за 2021 рік, 3,5% – за 2022 рік, 4% – за 2023 рік. Штрафи за неправильно розраховане поставлене податкове зобов’язання за 2021 рік нараховуватися не будуть.
  7. Крім того, для фізичних осіб-підприємців, в тому числі сімейних фермерських господарств перші 2 роки (2021 – 2022 роки) ставка зобов’язання взагалі буде нульовою. Ці норми стимулюватимуть розвиток саме малих виробників та сімейних фермерських господарств, яких у нас сьогодні лише більше ста, а повинно бути десятки тисяч.
  8. Завдяки запропонованому у проекті механізму детінізації виробництва через справедливе податкове навантаження з гектара, місцеві бюджети отримають реальні додаткові надходження. А все це – гроші, які підуть на підтримку та розвиток соціальної сфери села і його інфраструктури, на школи і дитсадки, лікарні, дороги і так далі.

Більше про всі три варіанти законопроекту про мінімальне податкове зобов’язання читайте за посиланням.