друкувати


У липні буде підписано перший договір щодо страхування ризиків українських експортерів, – МЕРТ

9 липня 2020, 06:13

Мінекономіки повноцінно перезапускає експортно-кредитне агентство, яке з цього місяця почне підписувати перші договори зі страхування ризиків українських компаній-експортерів. Про це міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко повідомив в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«ЕКА — це вже створений інститут. Ми зараз його повноцінно запускаємо. Об’єми коштів у ЕКА дозволять поки що тільки тестовий запуск. У цьому місяці має бути підписано перший договір щодо страхування українських підприємств вз країнами Африки, де є ризики», – зазначив міністр.

Він додав, що наразі статусний капітал агентства 200 млн грн, але це сума тестова, яка надалі буде обговорюватися.

Зараз поки йдеться про страхування ризиків українських компаній при поставках на інші ринки, але де кредити дають українські банки. Сподіваюсь, до кінця 2021 року ми вийдемо на концепцію і вже з 2022 будемо робити розширені проєкти. ЕКА — важливий інструмент, – зауважив Ігор Петрашко.

Нагадаємо, що у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт №3793, який передбачає внесення низки змін до Закону України «Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту», котрі мають на меті спростити експорт української продукції.