друкувати


У парламенті зареєстрували законопроект про підтримку виробників тракторів та комбайнів

8 липня 2020, 14:25

У Верховній раді України зареєстрували законопроект №3804, який передбачає підтримку виробників тракторів та комбайнів. Про це на сторінці у соцмережі повідомив народний депутат Сергій Лабазюк. Автори законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» щодо стимулювання створення робочих місць у галузі» Сергій Лабазюк, Вадим Івченко, Сергій Мінько, Ігор Колихаєв, Сергій Тарута, Іван Чайківський та інші депутати. 

Законопроектом пропонують: 

Автори законопроекту зазначають, що у 2019 році в Україні випустили 2420 тракторів та 45 зернозбиральних комбайнів, тоді як загальний парк фермерської техніки складає 132 700 тракторів та 27 400 комбайнів.

Наразі у законі формально закріплено компенсацію на техніку з локалізацією від 60%, однак постановою #369 реальний рівень від 45%», – повідомив Лабазюк.

 Автори сподіваються, що ухвалення законопроекту забезпечить сталий підхід до визначення локалізації та прогнозованість планування для вітчизняних виробників, підвищить доступність передового обладнання для українських фермерів з метою підвищення ступеня переробки продукції та стимулює створення робочих місць у галузі, а не лише оборотність комплектуючих.

Нагадаємо, у програмі МЕРТ про держпідтримку на 2021-2023 рр. запропоновано компенсацію на придбання с/г техніки.