друкувати


Експерт пояснив, чому райради ризикують стати вотчинами місцевих феодалів

7 липня 2020, 07:30

Одним із наслідків укрупнення Верховною Радою України районів стане створення на місцях «жирних» посад нових голів РДА, фактично – міні-губернаторів. Про це у своїй колонці на АgroРolit.com написав політичний експерт Олександр Солонтай.

«В окремих випадках вони матимуть «під собою» населення та економіки більше, ніж нинішні голови ОДА в найменших областях»,– написав він.

Нагадаємо, що за словами першого заступника виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації громад Івана Фурсенка, комітет держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування підтримав законопроект №3485, який ініціює запровадження партійних виборів у громадах від 10 тисяч виборців, в т.ч. сільських. 

Раніше у блозі AgroPolit.com повідомлялося, що законопроект №3485 запроваджує заставу для кандидатів, які йтимуть за мажоритаркою (раніше цього не було) в розмірі 20% від мінімальної зарплатні. Для висуванців за партійними списками (великі міста) застава зменшиться в чотири рази. Так на кожні 10 тис. виборців у містах з більше 90 тис. населення кожній партії (за своїх майбутніх депутатів у міськраді) на старті виборів доведеться спочатку викласти одну мінімальну зарплатню (зараз 4723 грн), а за мера — близько 1 млн грн.