друкувати


У Держлісагентстві повідомили, хто видаватиме дозвільні квитки на заготівлю лісу

6 липня 2020, 17:00

В Україні лісгоспи не будуть видавати самі собі дозволи на заготівлю деревини, це робитиме відповідний орган. Відповідний законопроєкт, який регулюватиме цю норму, уже розроблено. Про це заявив голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький, повідомляє сайт відомства.

«Ми розробили законопроект, щоб комплексного вирішити проблеми незаконних рубок та обігу деревини», – повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

За його словами, наразі територіальні органи Держлісагентства видають лісорубні квитки лише на рубки головного користування.

«Простіше – на планову заготівлю стиглого лісу. А, наприклад, на санітарні рубки лісокористувачі, незалежно від підпорядкування, самі собі видають дозволи. Це нонсенс. Та ще й суперечить чинному законодавству, вважає він. Моя позиція – постійні лісокористувачі та власники лісів не повинні самі видавати дозволи, і самі рубати. Пропонуємо встановити єдиний підхід щодо видачі лісорубних квитків для всіх видів рубок і для всіх лісокористувачів чи власників лісів виключно дозвільним органом. Це чітка вимога законодавства», – зауважив голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

Законопроект вже опрацьований експертами і переданий до екологічного комітету Верховної Ради України.

Нагадаємо, що незаконна вирубка нанесла лісовому господарству у 2018-2020 роках збитків на 641 млн грн. Держекоінспекція виявила порушення у 73% лісомасивів України.