друкувати


В Україні хочуть обкласти податком кожен гектар землі ― джерело

11 липня 2016, 08:37

Всеукраїнська аграрна рада ініціює введення в Україні так званого мінімального соціального податкового зобов'язання з одного гектара землі. Про це повідомляє UBR.

"Цю плату повинні вносити в бюджет всі власники угідь, як, наприклад, платять ЄСВ або ПДФО", ― пояснюють у Всеукраїнській аграрній раді.

"Річ в тому, що зараз податкове навантаження тваринницьких господарств в перерахунку на гектар становить 1-2,5 тис. грн,  а у приватників, які за готівку здають свою землю в оренду ― близько 30 грн/га. У великих агрохолдингів, які займаються рослинництвом ― 300 грн/га", ― повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов.

Вирівнювання податкового навантаження створить для тваринників більш конкурентні умови в боротьбі за землю, вважають експерти.

"Ми підрахували, що якби ми замість виробництва молока на наших 2,1 тис. га (вирощування кормів для корів - Ред.) Зайнялися б вирощуванням не самою прибутковою зараз кукурудзи, то заробили б значно більше", ― пояснює генеральний директор Євраліс Семенс Україна Володимир Яковчук.

Як зазначає Соколов, мінімальна плата за гектар буде стимулювати виробляти агропродукцію з більшою доданою вартістю і допоможе наповнити бюджет.

"Ця міра, за нашими розрахунками, може принести до бюджету близько 5 млрд грн щорічно", ― упевнений він.

За рахунок цих додаткових доходів пропонується надати підтримку виробникам тваринницької продукції або зберігши спецрежим ПДВ, або знизивши його ставку. Це дозволить не допустити стрибка цін на продукцію тваринництва после1 січня 2017 року, коли аграрії втратять свої пільги.