друкувати


Названо основні схеми дерибану в Держрезерві — ексклюзив

2 липня 2020, 13:00

Екс-керівник Держрезерву Ярослав Погорілий, який публічно підняв питання багатомільйонних розкрадань у відомстві за попередні роки розповів про основні схеми дерибану в Держрезерві. Про це йдеться в інтерв'ю AgroPolit.com.

«Якщо ми починаємо з початку нульових, то перша це – товарні кредити. Коли Кабмін зобов’язував Держрезерв виділити комусь газ, який свого часу був в резерві, паливо, зерно і так далі. З нами мали розрахуватися в кінці року, але не розраховувалися. Ми йшли до Мінфіну. В Мінфіні казали: «Окей, ми це закладаємо вам в бюджет на наступний рік», але нічого не давали. З цього все почалося», — зазначив він.

Друга схема – непрозорі торги та аукціони.

В останні роки закупівлі проводилися відповідно до Закону «Про державні закупівлі» – на майданчику «Прозоро». А от реалізація всього майна до кінця 2019 року була в ручному режимі. Як правило, невідомо де, на 20 сторінці непрацюючого старого сайту було оголошення про те, що буде відбуватися реалізація, і всіх запрошували. На таких аукціонах тонна зерна могла піти за ринкової ціни зерна 5800 грн/т за 1200 грн», — коментує Ярослав Погорілий.

Третя – заниження тарифів.

Прикордонна територія (Ужгород): державна організація зі складами зберігання (холодильники, морозильники), які зберігають ті самі ягоди, заморозку, котру активно експортують на Європу, демонструвала заниження тарифів удвічі», — додав він.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, оприлюднено аналіз фінансового стану Держрезерву. Детальніше читайте у матеріалі.