друкувати


Перед прийняттям закону 3556 про зменшення ставки ПДВ з 20 % до 14 % потрібно змоделювати весь виробничий ланцюг

1 липня 2020, 06:55

Перед прийняттям закону 3556 про зменшення ставки ПДВ на низку аграрних товарів потрібно змоделювати весь виробничий ланцюг, щоб зрозуміти кому саме цей законопроект допоможе, а кому може і нашкодити. Таку думку висловив в коментарі для Agropolit.com президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко.

Нагадаємо, раніше був опублікований список напрямків та перелік документів, необхідних для отримання держпідтримки фермерів у 2020 році. 

На думку президента УАК, зменшення ставки ПДВ, в першу чергу, позначиться на кінцевому споживачеві, адже вартість товарів на полицях магазинів стане меншою. Також ця ініціатива зробить вітчизняні товари більш конкурентними до аналогів, які ми отримуємо з-за кордону.

Це дійсно так, але варто зауважити, що одночасно у нас виникають певні проблеми у виробничому ланцюгу. Наприклад, один і той самий виробник вирощує, переробляє і продає продукцію. У такого виробника буде один показник дохідності, а у того, хто тільки переробляє але купує сировину, сплачуючи ПДВ, він при переробці та реалізації продукції не отримує такого ж бенефіту, як попередній. Тож такі зміни зі ставкою ПДВ потрібно робити комплексно», – пояснив Леонід Козаченко.

Детальніше про можливі наслідки для АПК після прийняття законопроекту 3556 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції», читайте у матеріалі: Черговий раунд у боротьбі з тінню – у Верховній Раді зареєстровано законопроект про зменшення ставки ПДВ для агропродукції.