друкувати


Міхеїл  Саакашвілі анонсував митну реформу

29 червня 2020, 11:00

Національна ради реформ України пропонує декілька змін, над якими треба працювати державі: першою з них є реформа митниці, де основною ознакою мають стати швидкість і відсутність хабарів. Про це в ексклюзивному інтерв'ю 24 каналу розповів голова Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеїл Саакашвілі. 

«Я колись зробив найкращу митницю у світі – це було в Грузії, згідно з усіма міжнародними організаціями. Головною перевагою в Грузії було те, що всі забули про існування митниці. Це взагалі не було проблемою для пересічних громадян і не проблемою для політиків також. Це ніколи не фігурує в риториці політики», – розповів Саакашвілі.

На його думку, концепція, яку розробляють українсько-грузинська команда, полегшить і покращить життя перевізників та звичайних громадян, які користуються послугами, коли перетинають державний кордон.

Це буде повністю змінена концепція, як із патрульною поліцією. До речі, патрульна поліція також у деяких грузинських реформах має сильний вплив. Її теж робили грузинські фахівці. Тут є наша команда, яка робила нашу грузинську реформу, потім її запросили до Албанії та Азербайджану. В Азербайджані – дуже корумпована митниця. Вони сильно покращили ситуацію, – наголосив Саакашвілі.

Він додав, що люди хочуть, аби процедура на митниці була пришвидшена – щоб все приймалося комп'ютерами, а не посадовцями й митниками. Окрім того, у такій системі немає кому запропонувати хабарі. Усі рішення приймає комп'ютер, а кількість потрібних документів скорочується в 5 разів.

Це дуже спрощує процедуру проходження контролю. Контроль усіх контейнерів, які перетинають кордон, зміщується зі 100% до 5%. І взагалі, якщо це приймуть, можливість корупції припиняється назавжди, – пояснив Саакашвілі.

Нагадаємо, що Міхеїл Саакашвілі підтримав пропозицію Олега Бахматюка про вирішення проблем між бізнесом та державою