друкувати


На Вінничині на роботизованій фермі та переробному заводі приймають туристів

29 червня 2020, 10:20

В агрофірмі «Україна-О» збудували дві нові ферми, які оснащили передовими технологіями. На фермі працюють роботи-дояри, роботизоване підгортання кормів та інше механічне обладнання. Також без уваги не може залишитись облаштувана територія, біля однієї з ферм росте молодий сад, там багато квітів, зелених кущів, газони. До приміщень веде асфальтована дорога. Про це повідомляє MilkUa.info.

Повідомляється, що на роботизованій фермі за день надоюють від однієї корови в середньому по 30 літрів молока. Загалом по фермі виходить понад чотири тонни. Коли порівнюють з результатами доїння на іншій фермі, там показник на 1,5−2 літри нижчий. Хоча доїння теж механічне, обладнання тієї само шведської компанії. Роботи працюють краще.

Також на фермі побудували власний переробний завод.

«Корми маємо свої, молоко своє, раніше його продавали на завод, тепер переробляємо в себе. Ось так замкнули виробничий цикл. На такому заводі як у нас, продукцію не можна сфальсифікувати. Як і молоко на фермі. Програма не дасть можливість «хімічити», — розповідає Павло Каленич, співзасновник агрофірми.

На агрофірмі розвивають молочний туризм, щоб охочі могли побачити як працюють роботи і спробувати продукцію безпосередньо на заводі. Для всіх бажаючих організовують екскурсію.

Починаємо з ферми, де працюють роботи. Далі ведемо на завод. За тим, як роблять „молочку“, спостерігають з оглядової кімнати через скло. Кімната на другому поверсі, виробничий цех внизу. Тут же дегустаційна зала. Смакують натуральною продукцією і дивляться, як її роблять. Це не те, коли молоковоз їздить селами і в бочку зливають. Тут жодного контакту із зовнішнім середовищем. Все йде по молокопроводах, — розповідає Павло Каленич.

Туристам пропонують майже всі види продукції — молоко, в тому числі пряжене і до кави, кефір, ряжанку, йогурти, серед яких відомий грецький, м’який сир, сметану. На одній лінії продукцію фасують у стаканчики. На іншій — у пляшки.

«Молочну» екскурсію на ферму роботів проводить туристичний клуб «Бідняжки». Вартість екскурсії з дегустацією «молочки» — 80 грн. з однієї людини.

Крім заводу і ферми, туристам можуть показати парк природного заповідника «Кармелюкове Поділля», територією якого проходить єдина в області діюча вузькоколійна залізниця.

На території агрофірми побудували сучасний готель для туристів, вікна якого виходять на завод, далі видно ліс і річку.

Як повідомив Павло Каленич, ще залишилось одне приміщення старої напіврозваленого ферми, там також з’явиться новий комплекс для корівок.

Нагадаємо, що господарство з Полтавщини експортуватиме молоко до Китаю.