друкувати


Зеленський пообіцяв взяти під особистий контроль розвиток вітчизняного картоплярства

28 червня 2020, 09:32

Президент України Володимир Зеленський під час робочого візиту в Херсонську область пообіцяв взяти під особистий контроль ситуацію у вітчизняному картоплярстві. Про це повідомляє прес-служба Української асоціації виробників картоплі.

Під час зустрічі з аграріями віце-президент Української асоціації виробників картоплі Сергій Рибалко поінформував главу держави, що у  2019/20 маркетинговому році Україна імпортувала 500 тис. т картоплі на 3 млрд грн, тоді як сама посідає 4-те місце в світі з виробництва цього продукту, щороку вирощуючи 21-22 млн т. Із них 4 млн т українці з`їдають, 4 млн т використовують в якості насіння, 7 млн т згодовують худобі, решта – відходи.

«Професійне картоплярство – це лише 5% внутрішнього виробництва. 95% – городи бабусь. Чим менше картоплі вирощується людьми на городах, тим багатша нація. Ми не закриваємо всю внутрішню потребу ринку промисловою продукцією. Україна везе картоплю з Росії, Білорусії і 3 млрд віддає їм. 9 років ніхто жодної копійки не давав на підтримку власного виробника», – сказав Сергій Рибалко.

Він нагадав, що аграрний парламентський комітет доручив МЕРТУ створити робочу групу з розвитку картоплярства, яка мала б розглянути пропозиції виробників.

Нам потрібно звернути увагу на якорні питання. Щоб переробляти картоплю, її потрібно зберігати. Дотація на сховища та обладнання – це мізерні кошти в 100 млн грн/рік, які є нічим у порівнянні з 3 млрд грн подарованими іншим держвам, – зауважив один із керівників Асоціації.

Він додав, що в Україні із 22 млн т вирощеної картоплі переробляють 300 тис. т, а в Бельгії з 6 млн т переробка становить 5,5 млн т.Сергій Рибалко попросив Володимира Зеленського вплинути на МЕРТУ, щоб воно створило робочу групу, яка б розгянула можливість відшкодування 25% вартості будівництва овоче- та картоплесховищ; по 20% компенсації на придбання та установку обладнання для доробки (сортувальні лінії, мийки, нарізки, фасування, ваги і т.п.), систем зрошення і сертифікованого насіння як вітчизняних, так і мультиплікувавши імпортних сортів. 

Нагадаємо, що за прогнозами, у 2020 році в Україні очікують добрий урожай картоплі.