друкувати


Україна потрапила до топ-2 за валютною виручкою від експорту зерна

25 червня 2020, 17:00

Україні в поточному маркетинговому році (липень 2019 — червень 2020) заробила $9,6 млрд на постачання зернових і стала другою країною у світі за валютної виручки від експорту зерна. Про це на прес-конференції повідомив голова Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов.

«Україна не обійшла лише США, але для прикладу – США вирощують 350 млн т кукурудзи та експортують понад 50 млн т. Україна ж цього року зібрала 35 млн т кукурудзи й експортувала 30 млн т. Ще є куди зростати. Але ми вже залишили позаду такі великі країни, як Росія, Аргентина, Бразилія», — сказав він.

За прогнозами Горбачова, в наступному сезоні картина експорту зернових глобально не зміниться й Україна залишиться в лідерах. Глава УЗА також зазначив, що Україна може вийти на нові ринки збуту зерна і наростити обсяги поставок у Європу, де цього року був низький урожай.

«Головним перспективним ринком для України буде Азія, особливо Китай та Індонезія. Там підростає нове покоління, яке споживає менше рису, але більше пшениці; крім того, там спостерігається позитивна демографічна ситуація. Також перспективним напрямком залишається Європа, куди торік ми експортували 10 мільйонів тонн кукурудзи, а роком раніше — 14 мільйонів тонн. У цьому сезоні в Європі був не дуже гарний урожай, тому можна очікувати збільшення експорту», — сказав експерт.

За словами Горбачова, Україна виробляє в три рази більше зернових, ніж споживає, і в найближчі роки навряд чи зможе збільшити внутрішнє споживання, тому потенційно може збільшувати експорт і доходи у валюті.