друкувати


В Україні стартувала програма «Нове свинарство-2025»

23 червня 2020, 11:00

Асоціація «М’ясної галузі» у червні 2020 року розпочала реалізацію програми розвитку м’ясної галузі України «Нове свинарство-2025». Про це повідомляє сайт Асоцаці.

Мета програми – збільшення виробництва свинини до 3 млн т, з яких щонайменше 1 млн т – свинина із доступною ціною для населення нашої країни та 2 млн т – експорт в інші країни світу.

В Асоціації кажуть, що у самих свинарів немає внутрішніх ресурсів і запиту для трансформації галузі.

«Вісім років застою у свинарстві, щороку новий антирекорд поголів’я свиней лише підтверджують це. У промисловому свинарстві 24 областей України на 2020 рік нараховувалося 3,3 млн свиней. А якщо порівняти з територіями Бельгії чи Данії – співставні за розмірами з однією областю України, де утримують 6 і 12 млн голів свиней відповідно, то стає зрозумілим, що минулими роками вітчизняне свинарство йшло переважно хибними дорогами», – сказав виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко.

За його словами, лише невеликій частині учасників галузевої Асоціації «Свинарі України», ймовірно, вигідні зменшення поголів’я свиней в Україні, дефіцит для переробної галузі та найвища на глобальному ринку собівартість і ціна на свиней, а відтак і одна з найвищих ціна на свинину для населення України.

Така позиція є деструктивною та згубною як для свинарства, так і для переробної галузі. Єдине правильне рішення – консолідація виробництва та переробки, про що ми публічно заявили ще в квітні поточного року. Збільшення поголів’я свиней пропонують переробники, частина м’ясопереробних підприємств уже готова вертикально інтегруватися з вирощуванням, частина готова до співпраці у формі кооперативу переробників із виробниками", – зазначив керівник Асоціації «М’ясної галузі».

Також повідомляється, що реалізація програми «Нове свинарство-2025» у партнерстві із Центром підвищення ефективності в тваринництві сприятиме швидкому досягненню результатів у зниженні собівартості та виходу на конкурентний з основними країнами-експортерами свинини рівень ефективності вирощування свиней. 

Нагадаємо, що 75% промислового поголів’я свиней вирощують у великих господарствах.