друкувати


Названо перелік програм держпідтримки для фермерів на 2020 рік

22 червня 2020, 14:27

Перелік програм держпідтримки, в яких можуть взяти участь фермери у 2020 році назвав голова комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної ради України Микола Сольський.

Він нагадав, що у 2020 році на держпідтримку закладено 4 млрд грн.

Перший напрямок – підтримка фермерських господарств на суму 380 млн. грн.

«Це і гроші на утримання корів, і бюджетні субсидії на одиницю оброблюваних угідь для новостворених фермерських господарств», – сказав Сольський.

Другий – на надання безвідсоткових кредитів фермерам, де передбачено 67 млн грн.

Також фермери можуть брати участь у загальних програмах для аграріїв.

Діє програма розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції, на яку передбачено 1 млрд грн, програма фінансової підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства (400 млн грн), програма часткової компенсації вартості техніки та обладнання вітчизняного виробництва (437 млн грн)», – перерахував депутат.

Також Сольський нагадав про «Програму доступних кредитів 5-7-9%», в якій можуть брати участь фермери та «Програму компенсації відсотків для  підприємств аграрної галузі», яка реалізовується через Фонд розвитку підприємництва та дозволяє зменшити сплату базової відсоткової ставки до рівня з 9 до 7 або 5 відсотків річних.

«Зараз ми працюємо над тим, щоб передбачати держпідтримку на 3-5 років уперед. Це дозволить фермерам планувати свою діяльність у середньостроковій перспективі», – підсумував Сольський.

Нагадаємо, парламент перед канікулами планує взятися за питання державної підтримки для агросектору та розглянути законопроєкт №3295 «Про державну підтримку сільського господарства України». На 2019 рік агросектор отримав 5,9 млрд грн на пряму підтримку з бюджету, тоді як у 2018 році на потреби АПК надали 6,3 млрд грн. У 2020 року на підтримку АПК МЕРТ закладав 4,5 млрд грн.