друкувати


В Україні створено 200 равликових ферм

22 червня 2020, 12:00

За останні п'ять років в Україні створено 200 равликових ферм. Загалом вони виробляють близько 800 тонн живих равликів, із яких у 2019 році 300 тонн було поставлено на експорт. Про це повідомляє Державна служба статистики України.

В інформації ідеться, що із загальної кількості українських равликових господарств, сертифікати мають лише 17 компаній. Також, в Україні зростає число ферм, які займаються не лише вирощуванням, але й переробкою равликів.

Повідомляється, що фермер Марія Недвига з Дніпропетровщини створила компанію «Здравлик» і почала вирощувати середземноморського равлика. В Україні тоді вже працювали кілька виробників виноградних або просто звичайних садових равликів, повідомляє сайт «Дніпроград».

Зазначається, що з цих молюсків виробляють складні і дорогі речовини: слиз равлика (заморожений або в вигляді сухого порошку), равликові пептиди – унікальні компоненти для світової фармацевтичної, харчової та косметологічної промисловості.

Компанія практично відмовилася від продажу сировини – живих равликів, оскільки перероблена високотехнологічна продукція має більшу додану вартість, при цьому в Україні культури споживання продуктів равлиководства (геліцекультури) немає.

Так, в середині країни ікру постачають у преміальні торгові мережі, продають через спеціалізовані сайти і ресторанних дистриб'юторів. Коштує вона від 800 грн за 30 г.

Потужність ферми дозволяє виробляти до 100 кг вуличної ікри в місяць. Середня вартість її на міжнародному ринку сягає €100-150 євро за 100 г. Однак через жорстку конкуренцію потрапити на цей ринок дуже непросто.

Нагадаємо, що на Тернопільсьщині три фермерські родини об'єдналися і виготовляють делікатес – ікру з равликів.