друкувати


ЄБА назвала досягненням зниження портових зборів Мінінфраструктури на 20%

22 червня 2020, 09:28

Зниження ставок портових зборів – одне з важливих досягнень у портовій галузі, яке дозволило збільшити вантажопотік навіть у кризовий час. Бізнес-спільнота сподівається, що позитивні здобутки минулого не буде повернуто назад і Україна продовжить вільний і незалежний рух  в напрямку реформ в Україні. Про це повідомляє прес-служба ЄБА.  

«Зниження ставок портових зборів у морських портах України завжди було питанням, яке бізнес порушував у діалозі з органами державної влади, зокрема, з профільним відомством – Міністерством інфраструктури України. Адже адекватні ставки портових зборів – надзвичайно важливі для підвищення інвестиційної привабливості нашої країни та зміцнення становища і конкурентоспроможності українських портів у порівнянні з іншими портами Чорноморського басейну.  Крім того, аграрна галузь – однин з фундаментів розвитку економіки. Сільське господарство, яке сьогодні генерує 17% ВВП України, є експортно-орієнтованою галуззю, що  надзвичайно залежить від якості інфраструктури та логістики в країні, що залишають бажати кращого», – ідеться у повідомленні.

У ЄБА додали, що ставки портових зборів в Україні не є конкурентоспроможними порівняно з іншими державами.

Тому, власне, бізнес завжди виступав за їх зниження та приведення до економічно обґрунтованого рівня. Два роки тому голос бізнесу було почуто і зроблено перший крок – Уряд підтримав ініціативу знизити ставки портових зборів на 20%. Відповідний наказ Міністерства інфраструктури набув чинності 30 січня 2018 року, – додали в організації.

Також бізнес-спільнота зауважила, що минулого тижня стало відомо, що колишнього міністра інфраструктури запрошено до НАБУ дати додаткові показання у кримінальному провадженні щодо зниженням урядом України портових тарифів і зборів на 20% у 2018 році.

Більше того, від НАБУ лунають тези, що зменшення портових тарифів і зборів призвело до завдання збитків державі. На переконання бізнесу, зниження ставок портових зборів – одне з важливих досягнень у портовій галузі, яке дозволило збільшити вантажопотік навіть у кризовий час. Тож спільнота сподівається, що позитивні здобутки минулого не буде повернуто назад і ми як країна продовжимо вільний і незалежний рух  в напрямку реформ в Україні.  

Нагадаємо, що раніше експерти назвали два кроки для стабілізації ситуації з вантажоперевезенням морем.