друкувати


Сім провалів політики уряду, парламенту та Офісу президента у розвитку фермерства України.

21 червня 2020, 14:08

Якщо уряд не змінить підходи з розвитку фермерства України, то це посилить кризові явища у фермерських господарствах.  Про це пише у блозі головний редактор AgroPolit.com Наталії Білоусової.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

В штангу – це про святкування першого Дня фермера в Україні. У владі хотіли як краще, а вийшло як у всі попередні роки – ніяк та один пафос. В Офісі президента та в уряді, напевно, чекали, що у фермерських родинах порвуть два баяни під час святкування, а вінця келихів пінитимуться через край від міцних напоїв, бо нарешті їх почули і встановили офіційний «день подяки трударям імені полів і лопати». Але! Так не сталося, бо пізно пити боржомі, коли печінка майже відвалилась. Звісно, що фермерський рух сьогодні в Україні тримається і розвивається (виключно на власному ентузіазмі та всупереч усім реформам), але якщо влада продовжить і далі слухати фермерів тим місцем, на якому сидять її представники з Кабміну, парламенту та Банковії, то ще пару років – і прийдемо до «закату» українського фермерства. І ось сім причин чому», — пояснює вона.

Перший провал, за словами головного редактора AgroPolit.com, не визначено на рівні закону, хто такий фермер і що саме фермерство має бути основою аграрного устрою України… Що слід зробити? Прийняти зміни до 41 статті Конституції та зробити фермерів основою аграрного устрою країни, пояснює вона.

Другий провал, за словами Білоусової,  фінансова підтримка:

Сьогоднішній Кабмін продовжив сповідувати практику уряду Володимира Гройсмана та в.о. міністра агарної політики та продовольства Максима Мартинюка, які показували фермерам фінансову «дулю». Нагадаємо, що тоді фермери збунтували проти таких підходів і влада пішла на поступки, виділивши на кінець року фермерам коштів, як кіт наплакав. Аналогічні підходи вочевидь в команді Дениса Шмигаля&Петрашка&Висоцького. Яскраве свідчення цього: у перший день святкування (19 червня) ні копійки фермери не отримали з обіцяних 4 млрд грн. Єдине, на що спромігся Кабмін, – нарешті показав порядок розподілу коштів за фермерськими програмами та для кооперативів. Чесно кажучи, така оперативність радше нагадує ляпас по обличчю фермерам, а не реверанс у їхній бік».

Аби виправити це експерт радить прийняти державну програму підтримки фермерів із гарантованим обсягом державної підтримки на наступні 5 років (закріпити це відповідним законом), а також – галузевий закон.

Про решту п’ять провалів в політиці підтримки фермерів та шляхи виходу  з них читайте у матеріалові.