друкувати


Проведено оцінку 4 державних аграрних компаній на здатність гарантувати продовольчу безпеку країни

22 червня 2020, 08:12

Проведено оцінку чотирьох державних компаній ДПЗКУ, Держрезерву, ДСБУ «Аграрний фонд» і АТ «Аграрний фонд» на здатність гарантувати продовольчу безпеку України. Дослідження здійснено у відповідь на заяву директора ФАО Цюй Дуньюй, який наголосив, що в умовах дії в усьому світі карантину для запобігання поширення коронавірусу існує небезпека голоду в низці країн. Про це читайте у дослідженні AgroPolit.com.

Збитки компанії ДПЗКУ у 2019 році склали 1,9 млрд грн, нестача зернових на підприємстві по філіях становила 52 тис. т., фінансовий ресультат Держрезерву — це понад 1 млрд грн. збитків по зерну, ДСБУ «Аграрний фонд» також залишається неприбутковою організацією. АТ «Аграрний фонд» звітує про збитки компанії, хоч за підсумками 2018 року він зайняв 13-е місце серед 100 найприбутковіших держкомпаній за 2018 рік. 

Якщо в уряду є бачення, що Аграрному фонду потрібно забезпечити продовольчу безпеку в довготривалій перспективі, то ми готові виступити гарантом такої безпеки. Та й взагалі з власною переробкою Аграрний фонд може бути успішною та ефективною державною компанією, з часткою на ринку борошна не менше 20%. Адже ми й на чужих потужностях робимо до 12−14%, а на своїх ця кількість значно виросла б. Тоді вдалось б говорити про вигіднішу ціну для кінцевого споживача та про вищу якість продукту», – в.о. голови правління АТ «Аграрний фонд» Богдан Банчук. 

Нагадаємо, Володимир Зеленський анонсував, що велика приватизація розпочнеться після зняття карантину,