друкувати


Урядовий комітет схвалив проєкт щодо локалізації в закупівлях техніки галузі машинобудування

18 червня 2020, 16:00

Пілотний проєкт зі здійснення закупівель техніки галузі машинобудування з підтвердженим ступенем локалізації виробництва схвалено на урядовому комітеті сьогодні, 18 червня. Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Наступним кроком стане розгляд проєкту урядом. Документом буде затверджено перелік техніки та порядок визначення ступеня локалізації такої техніки, а також окреслено умови у системі державних закупівель.

«Локалізація – це концепція, яка використовується в усіх провідних країнах світу. Застосування критерію локалізації в закупівлях стане  важливим кроком у бік підтримки тих, хто виробляє або хоче виробляти в Україні. Таким чином, локальне виробництво отримає пріоритет і доступ до великого фінансового ресурсу через держзамовлення, суми яких на рік складають сотні мільярдів гривень», — коментує міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Міністр пояснює, якщо за виробництва товару український компонент становить понад 35%, то такий товар претендує на додатковий неціновий критерій – локалізація. В системі закупівель такий товар отримає нецінову частину оцінки в розмірі 30%.

Цей проект може стати драйвером зростання для української промисловості.  Ми хочемо, щоб українські виробництва були конкурентними, отримували великі замовлення, створювали робочі місяця та були включені у світові виробничі ланцюжки», — говорить міністр. 

Ігор Петрашко подякував членам комітету за підтримку проєкту з локалізації у машинобудуванні ймнаголосив, що у разі успішної реалізації пілоту цей принцип поширюватиметься і на інші галузі промисловості.

Нагадаємо, уряд запровадив податок при продажі трактора у розмірі 5% від вартості.