друкувати


Експерт назвав ризики передачі державних земель у користування на правах аукціону

17 червня 2020, 10:00

Питання зменшення корупційної складової за передачі повноважень розпорядження землями громадам залишається риторичним. Про це у блозі на AgroPolit.com повідомив голова громадської спілки Центр розвитку земельних правовідносин в Україні Леонід Корейба.

«Наразі також спостерігається інтенсивна передача державних земель у користування на правах аукціону. Здебільшого дані земельні ділянки отримують в оренду сільськогосподарські підприємства. Площі таких ділянок є досить великими – понад 100 га. Але, в залежності від ОТГ, коливаються в середньому від 30 до 300 га. За зміни власника ділянки необхідне буде переукладення договору оренди», — зазначив він.

Леонід Корейба додав, що за збільшення таких площ відбуватиметься збільшення надходження коштів до бюджету громади за рахунок орендної плати. Проте даний позитивний ефект затьмарюється корупцією в ОТГ.

Відомо, що питання зменшення корупційної складової при передачі повноважень розпорядження землями громадам залишається риторичним. Адже є немало фактів панібратства та хабарництва під час погодження клопотань щодо надання земельних ділянок із неприватизованих земель, попри проведення цієї процедури через сесію сільської ради. До того ж, пересічному громадянину отримати ділянку в межах безоплатної приватизації дуже складно, або й неможливо», — повідомив експерт.

Він додав, що на це є мотивована відмова: «немає площ відповідних земель», «ділянка планується на аукціон», «використовується під громадське пасовище» (яке згодом з’являється на кадастровій карті у вигляді нарізаних окремих ділянок та наданих окремим власникам).

Більше читайте за посиланням.

Нагадаємо, доля 10,5  млн га державних земель нині в межах запропонованого депутатами законопроєекту №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин».