друкувати


Аграрні асоціації виступили проти меморандуму щодо квот на імпорт міндобрив

16 червня 2020, 15:00

Аграрні асоціації вважають неправдивою і неприйнятною заяву Федерації роботодавців України щодо спільної розробки представниками аграрної та хімічної галузі меморандуму стосовно допустимого рівня квот на імпорт мінеральних добрив в Україну. Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.

Такої позиції притримуються: Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», ГС «Всеукраїнська аграрна рада»,  ГС «Аграрний союз України», ГС «Всеукраїнський конгрес фермерів», ГС «Спілка виробників, імпортерів і трейдерів агрохімії», ГС «Агро-Продовольча Рада».

Так, в асоціаціях наголошують, що члени ключових об’єднань, а це більшість сільськогосподарських товаровиробників України, не підтримують картельних домовленостей на ринку мінеральних добрив, і не уповноважували представників асоціацій на їх підписання.

Учасники аграрних асоціацій наполягають, що виступали й виступають категорично проти запровадження квот на імпорт мінеральних добрив до України (а також додаткових обмежень на імпорт в будь-якій іншій формі) та вважають, що для цього немає жодних підстав.

На думку аграріїв, реальною проблемою українського ринку мінеральних добрив є зловживання монопольним становищем з боку групи компаній Ostchem. Саме наявність монополії дозволяє утримувати завищені ціни на мінеральні добрива, попри те, що ціни на сировину – природний газ – в Україні нижче, ніж у середньому в країнах ЄС.

У свою чергу, намагання звинуватити в зазначеному дисбалансі незалежних трейдерів не витримує критики, оскільки найбільші обсяги торгівлі добривами припадають на посередницькі компанії, афілійовані із монопольним виробником.

А отже, це не більше, ніж намагання зманіпулювати думкою членів Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі.

На думку асоціацій АПК, забезпечення збалансованої роботи аграрної та хімічної промисловості та ріст їх конкурентоспроможності можливий лише за умови виконання наступних вимог:

Лише наявність здорової конкуренції може бути надійним підґрунтям для забезпечення сталого розвитку та конкурентоспроможності хімічної та аграрної галузей.

А введення квот або інших обмежувальних заходів буде лише шкодити національній економіці та консервувати олігархічну монополізацію хімічної галузі.

Вчора на засіданні фракції "Слуга народу", прем’єр міністр Денис Шмигаль пообіцяв, що жодних квот на імпорт добрив не буде. За словами пана Шмигаля, ціни на добрива в Україні і без квот високі. Тому результати розслідування, якими рекомендовані квоти, будуть скасовані. Пізніше мені в переписці це підтвердив Тарас Качка. Думаю, наступним логічним кором буде перегляд інших обмежень на імпорт добрив. Нажаль, наші заводи наразі продовжують експортувати за нижчими цінами, ніж продають українським фермерам. Поки вітаю Івана Слободяника, Андрія Дикуна та всіх аграріїв із перемогою! Раджу не зупинятись, і вимагати справедливих цін на добрива, електрику, тарифів Укрзалізниці та скасування всіх інших несправедливостей, де монополії грабують фермерів», — написав у своєму Telegram-каналі народний депутат «Слуга народу», голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Мар'ян Заблоцький.

Нагадаємо, аграрний комітет Ради просив президента й уряд не допустити квотування імпорту мінеральних добрив.

Більше про всю історію скандалу з добривами читайте у матеріалі «Ігор Петрашко & Дмитро Фірташ: курс на створення монополії чи лібералізація ринку міндобрив?».