друкувати


МЕРТ підпише з 1 липня меморандум про обмеження експорту зерновиками

16 червня 2020, 14:27

МЕРТ планує з 1 липня підписати меморандум про обмеження експорту зернових на 2020-2021 роки. Про це повідомляють у НААН за підсумками електронної зустрічі заступників міністрів економрозвитку Тараса Качки, Тараса Висоцького та представників аграрних асоціацій. 

«Сторони погодилися співпрацювати у питаннях узгодження балансових характеристик зернового ринку України в 2020/2021 маркетинговому році з метою організації забезпечення продовольчої безпеки та уникнення застосування експортних обмежень. Документ планується підписати 1 липня цього року. До цього часу триватимуть уточнення прогнозів врожаю цього року та узгодження обсягів можливого експорту», – зазначається у повідомленні. 

Відповідно до меморандуму, зерновики мають погоджувати граничні обсяги зерна, яке експортують, зі свого боку МЕРТ має не менш як за 2 місяці повідомляти про намір переглянути умови експорту. 

Нагадаємо, у перші дні карантину для запобігання поширення коронавірусу у квітні 2020 року МЕРТ підписав із зерновиками Меморандум, який погодив обсяги так званих незнижувальних залишків зерна пшениці. Відповідно до нього, станом на липень 2020 року, перед збіжжям нового врожаю, залишки мали вдвічі перевищувати торішні показники.