друкувати


Україна отримає $200 млн на програму приватних інвестицій в агробізнес

16 червня 2020, 13:00

Україна розпочала реалізацію Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», згідно з якою Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) надає Україні $200 млн. Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

«20 травня цього року, після здійснення Україною внутрішньодержавних процедур, угода про позику набрала чинності. Реалізація Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України» дозволить Україні пом’якшити окремі обмеження на шляху до зростання участі приватного сектору, зокрема малих і середніх підприємств (МСП), у сільськогосподарському ринку факторів виробництва та ринку товарів України», — йдеться у повідомленні.

Умови програми:

  1. створити Державний аграрний реєстр та відкритий до нього  доступ широкому загалу;
  2. провести інвентаризацію земель державної власності та внести відомості щодо них до Державного земельного кадастру;
  3. розробити методологію розробки планів землекористування для об'єднаних територіальних громад;
  4. провести супутникове картографування території України;
  5. створити автоматизовану систему оповіщення щодо змін у Державному земельному кадастрі;
  6. підвищити обізнаність власників та користувачів земельних ділянок щодо прав на землю та способів їх захисту;
  7. посилити систему державного контролю на державному кордоні України з урахуванням вимог ЄС та найкращих світових практик;
  8. розробити та ввести в експлуатацію інтерактивну інформаційну систему про безпечність харчових продуктів та вимог ринків експорту.

Угода про позику була укладена 27 серпня 2019 року з Міжнародним банком реконструкції та розвитку. Проєкт реалізовуватиметься Мінекономіки, Мінрегіоном, Мін‘юстом, Держгеокадастром, Держспоживслужбою, відповідно до Стратегії сприяння залученню приватних інвестицій у сільське господарство на період до 2023 року, схваленої розпорядженням КМУ від 5 липня 2019 р. №595-р.

Нагадаємо, інвестиції у сільське господарство впали на 35%.