друкувати


Експортери просять валютної лібералізації в НБУ ― офіційно

8 липня 2016, 06:36

Спілка українських підприємців (СУП) подала до НБУ пропозиції щодо валютної лібералізації діяльності українських експортерів. Пропозиції розроблено комітетом з питань національного виробництва та експорту СУП і передано заступнику голови Національного банку України Олегу Чурію та начальнику управління інструментів впровадження монетарної політики НБУ департаменту відкритих ринків Наталії Вагіній. Пропозиції стосуються фінансово-кредитної сфери. Зокрема, серед пропозицій:

- Збільшити для виробників товарів і експортерів терміни повернення валютної виручки до 180 днів. Зокрема, скасувати п.1 Постанови НБУ №342 від 07.06.2016 р. «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України».

- Скасувати норму обов'язкового продажу 65% валютної виручки та зняти обмеження на здійснення взаємозаліків зустрічних однорідних вимог між покупцем і постачальником за зовнішньо-економічним контрактам. Зокрема, скасувати п.2 Постанови НБУ №342 від 07.06.2016 р. «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України», або зменшити розмір проценту обов'язкового продажу до 30%.

- Скасувати обмеження щодо здійснення зовнішньо-економічної діяльності, запроваджені НБУ.