друкувати


Петрашко лобіює інтереси Коломойського, «просуваючи» встановлення мита на імпортне пальне

16 червня 2020, 12:00

За захистом до Мінекономіки звернулися вітчизняні виробники пального. Підконтрольні  Ігорю Коломойському «Укртатнафта», «Укргазвидобування» й «Укрнафта» подали спільну заяву з проханням запровадити мита на російське дизельне паливо і скраплений газ, що загрожує подальшим звуженням конкуренції на ринку і посилення позицій групи «Приват». Про це повідомляє Главком.

Вони вважають, що російські виробники нафтопродуктів порушують норми ВТО. Оскільки з бюджету РФ їм компенсуються акцизи, що фактично є субсидуванням, а отже й порушенням конкуренції. 

Автори звернення наполягають на введенні з цього року мит на імпорт за ставкою 8,46%  із подальшим її збільшенням щороку  до 25,4%, починаючи з 2024 р. Мовляв, таким чином держава сприятиме зростанню внутрішнього виробництва пального і зниженню собівартості вітчизняних нафтопродуктів.

Насправді ж ефект від запровадження додаткових мит буде геть іншим – подальше звуження конкуренції на ринку і посилення позицій групи «Приват». Тобто, єдиним, хто виграє в цій ситуації, буде олігарх Коломойський.

Всі інші матимуть негативні наслідки. Адже додаткові мита на російські нафтопродукти потягнуть ціни на пальне вгору. Ці гроші зрештою будуть витягнуті з кишень пересічних споживачів. Оскільки вартість палива входить до собівартості будь-якої продукції. Збільшення витрат на перевезення виробники змушені будуть закладати в кінцеві ціни.  Загальні додаткові витрати підприємств і громадян тільки в цьому році за умов запровадження мит становитимуть близько 40 млрд грн», — йдеться у повідомленні.

До того ж, найбільшого удару зазнають незахищені верстви населення, які й без цього перебувають на межі виживання. Також слід врахувати, що на дизелі и скрапленому газі їздять не найбагатші автомобілісти, цей вид палива використовують наші аграрії і українська армія.

Наприкінці травня  Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі мала б поставити крапку у цій історії, більше того, експерти ділилися інсайдерською інформацією, що позиція Міністерства – ніякого підвищення. Але питання було зняте з розгляду, після того як близький до Коломойського депутат Олександр Дубінський розкритикував дії комісії.

Після цього у відповіді одному з учасників ринку Мінекономіки вказало, що звернення «Укрнафти» не підтримане, оскільки до 2021 р. введено мораторій на збільшення ставок податків та зборів. Однак фінального рішення Міжвідомча комісія так і не прийняла.

Таким чином Міністерство на чолі з Ігорем Петрашком наразі відклало розгляд питання через заяву депутата, близького до Коломойського. Відповідно, якщо в такій ситуації міністр прийме рішення про підвищення ціни на дизпаливо, дане рішення буде виключно в інтересах олігарха», — повідомляється у матеріалі.

Чому для економіки важливо поставити на стоп мита на пальне? Тотальне зростання собівартості вітчизняних товарів через подорожчання пального сповільнить вихід із кризи. Оскільки в період низького попиту, як от зараз, для підприємств навпаки вкрай важливо мати можливість стимулювати споживачів до покупок. Зокрема й за рахунок привабливих цінових пропозицій. 

Нагадаємо, що 21 травня Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства запропонувало запровадити квоти на імпорт добрив. 

Детальніше про це читайте у матеріалі: Ігор Петрашко & Дмитро Фірташ: курс на створення монополії чи лібералізація ринку міндобрив?

Після фермери закликали владу зупинити посилення хімічної монополії Фірташа.

Підтримує ініціативу аграріїв народний депутат, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов, який пропонує уряду не створювати «теплу ванну» для одного українського монополіста-виробника хімічних добрив, обмежуючи імпорт мінеральних добрив з інших країн.