друкувати


В МЕРТ визнали, що нинішня система державної допомоги потребує реформування

21 червня 2020, 07:41

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України планує виділити грошову компенсацію фермерам за втрату посівів через посуху з розрахунку 4,5-5 тис. грн за гектар постраждалих посівів. Про це  AgroPolit.com дізнявся із заяви Тараса Висоцького, який прокоментував ситуацію на власній сторінці у ФБ.

Нагадаємо, парламент перед канікулами планує взятися за питання державної підтримки для агросектору — розглянути законопроєкт №3295 «Про державну підтримку сільського господарства України».

Після того як ринок зрозумів усю пікантність такої допомоги, почалися хвилювання. І в МЕРТ визнали, що нинішня система державної допомоги постраждалим внаслідок довготривалої посухи на Одещині виявилася неефективною та потребує реформування, з урахуванням попереднього досвіду. 

Через посуху загинули 385 тис. га посівів. І хоча загальні збитки сукупної виручки по всій Україні становлять до 2%, в Одеській області заактовано 30,5% втрат озимих культур (близько 310 тис. га). Посуха особливо сильно вдарила по землях Бессарабії», — зазначив Тарас Висоцький.

Він вважає доцільним удосконалити Закон України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою», який повинен захищати майнові інтереси страхувальників у сільському господарстві.

Детальніше про перспективи українського АПК читайте у матеріалі: Державна підтримка агросектору на 2020-2025 роки – стежте за руками законотворців