друкувати


Відновлення Мінагрополітики перезапустить систему держпідтримки

17 червня 2020, 06:15

Всі розуміють, що аграрний сектор повинен отримувати не менше від 1% аграрного ВВП держпідтримки. Ці гроші мають бути направлені суто на розвиток аграрного сектору та створення доданої вартості. Таку заяву в коментарі AgroPolit.com зробив секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

Нагадаємо, парламент перед канікулами планує взятися за питання державної підтримки для агросектору — розглянути законопроєкт №3295 «Про державну підтримку сільського господарства України». 

На думку Чайківського, народні обранці починають розуміти, що АПК – це одна з найважливіших галузей для України, тож увага держави до проблем аграріїв має бути на відповідному рівні.

В поточному році, так склалося, що ми всі були менш досвідченими, нас не правильно проінформували про логіку цієї держпідтримки  і не завжди ми розуміли в чому суть. Зараз  уже всі чітко розібралися, і розуміють необхідність такої підтримки для АПК. Зараз у всіх членів аграрного комітету є розуміння, що аграрний сектор занадто багато віддає в бюджет і робить для розвитку країни в цілому, тому його динаміку потрібно підтримувати. Тим більше, що у всьому світі аграрний сектор дотується. Зараз є чітке розуміння аграрного комітету, що не менше 1% ВВП країни аграрний сектор має отримати держрпідтримки і ми чітко наполягатимемо на цьому. Ці гроші мають бути направлені суто на розвиток аграрного сектору, на створення доданої вартості в аграрному секторі», – заявив Іван Чайківський.

Він також пояснив, чим має займатися поновлене міністерство.

Я разом зі своїми колегами виступаємо за  відновлення Мінагрополітики, бо бачимо – аграрії незадоволені політикою держави. Сільгоспвиробники і дрібні фермери не мітингують, бо їм нічим зайнятися. Це результат того, що МЕРТ не справляється зі своїми завданнями в частині розвитку та підтримки агросектору. Міністру економіки треба глибше вникати у всі проблеми галузі, а ми ж також розуміємо – він не може це зробити якісно, бо в нього багато напрямків. Саме тому ми і наполягаємо: аграрний сектор має мати своє профільне міністерство. При чому Мінагрополітики повинно також 20% часу працювати над втіленням програм, а 80% – над доданою вартістю, реалізацією та пошуком нових ринків збуту для нашого національного виробництва», – вважає секретар аграрного комітету.

Детальніше про майбутнє українського АПК читайте у матеріалі: Державна підтримка агросектору на 2020-2025 роки – стежте за руками законотворців