друкувати


Обмежень імпорту добрив не буде, — голова Держгеокадастру

15 червня 2020, 08:30

Голова Держгеокадастру, екс-уповноважений президента України із земельних питань Роман Лещенко зазначає, що глава держави Володимир Зеленський вважає недоцільним обмеження імпорту добрив в Україну. Про це повідомляє Інтерфакс.

«Важлива новина для аграріїв — обмежень імпорту добрив не буде. Сьогодні розмовляв із президентом Володимиром Зеленським, прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, представниками уряду і парламенту щодо звернення представників аграрного бізнесу. Підприємців непокоїло питання можливого розгляду впровадження квот на імпорт азотних, азотно-фосфорних і комплексних добрив в Україну протягом наступних трьох років. Вони висловили занепокоєння, що ухвалення такого рішення може призвести до необґрунтованого перевищення внутрішніх цін на добрива над світовими, і як наслідок — додаткових збитків українських сільгоспвиробників», — розповів Роман Лещенко.

За його словами, вислухавши думку аграріїв і позицію уряду, Зеленський заявив, що, з урахуванням стану ринку, квотування імпорту мінеральних добрив із країн-торговельних партнерів України є недоцільним.

Дослівно президент сказав наступне: «Я вважаю, що в тих обставинах, які склалися на ринку добрив, не потрібно обмежувати їхній імпорт. Аграрії мають отримати більше добрив і розвивати сільськогосподарський потенціал України. Тому що це наша продовольча безпека», — зазначив Лещенко.

Голова Держгеокадастру вважає, що таке рішення правильне і допоможе українським аграріям у нинішніх умовах досягти високих показників врожайності.

Нагадаємо, аграрний комітет Ради просив президента і уряд не допустити квотування імпорту мінеральних добрив.

Більше про всю історію скандалу з добривами читайте у матеріалі «Ігор Петрашко & Дмитро Фірташ: курс на створення монополії чи лібералізація ринку міндобрив?».