друкувати


Названо ключову позицію по агросектору у меморандумі між Україною і МВФ

12 червня 2020, 14:00

Україна пообіцяла Міжнародному валютному фонду (МВФ) впровадити механізм визначення кінцевих бенефіціарів юридичних осіб, які володіють землею. Про це йдеться у меморандумі МВФ з Україною. 

Згідно з документом, механізм повинен сприяти запобіганню обходу вимог законодавства по боротьбі з відмиванням грошей і протидії фінансуванню тероризму.

«З метою запобігання ухиленню від сплати податків планується з 1 січня 2021 роки створити в Україні систему громадського моніторингу, яка буде базуватися на інформації з кадастру, реєстру і податкової служби, а також зв'язати Реєстру суб'єктів господарювання з Реєстром майнових прав», – наголошується в документі .

Україна також взяла на себе зобов'язання перед МВФ вивчити можливість розширення участі та конкуренції на ринку в контексті питання про ринок земель сільгосппризначення.

У меморандумі Україна анонсувала прийняття до кінця червня 2020 року законодавства про створення Фонду часткових кредитних гарантій для фінансової підтримки дрібних фермерів шляхом надання портфельних кредитних гарантій.

Планується удосконалення процедури переоформлення землі і допомогу в децентралізації управління земельними ресурсами (№2194), забезпеченні передачі госземель в комунальну власність і вилучення функції контролю за використанням землі у кадастру, а також встановлення прозорого процесу для електронних земельних аукціонів з можливістю продажу на них державних і комунальних земель (№2195), – йдеться у документі.

Нагадаємо, що прийнятий закон про ринок землі в Україні №2178-10 сприятиме запуску реформи. Проте, народним депутатам потрібно приділити велику увагу проблемі набуття земельних ділянок юридичними особами України, оскільки відслідкувати реальних кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) майже неможливо.