друкувати


Названо рівень «тіні» у виробництві сільськогосподарської продукції в Україні

12 червня 2020, 12:00

Жорстка тінь у виробництві сільськогосподарської продукції Україні становить 15%. Про це в ексклюзивному інтерв’ю АgroРolit.com розповів народний депутат, член аграрного комітету Микола Кучер.

«Я думаю, що у виробництві с/г продукції жорстка тінь становить 15%. Її розмір в областях різниться. У південних областях велика частина виробництва в тіні. У тіні й сплата податків в агросекторі. Я щороку в своєму окрузі в чотирьох районах роблю повний аналіз сплати податків всіма агропідприємствами (холдинги, середні, великі, малі, фермерські господарства). Якщо брати сплату податків (фіксований податок, податок на доходи фізичні осіб, військовий збір і єдиний соціальний внесок), то різниця між сплатою податків між ними буває в десять разів. Одні платять 3500 грн на 1 га, інші – 400 грн на 1 га. Деякі примудряються платити 78 гривень на 1 га», – сказав Кучер.

За його словами, є фермери, які звертаються до нього з тим, що на них дуже тиснуть, змушують платити податки, а вони і так на 1 га сплачують 940 грн: і це при тому, що вони би мали платити в рази 4 більше.

Але у них немає навіть розуміння цього. Тому я вважаю, що сьогодні тінь треба забирати з агросектору. В цьому частково допоможе утворення громад. Адже звичайна громада отримує кошти тільки за землю (фіксований податок і податок за землю), а вже ОТГ – 60% податку на доходи фізосіб, які сплачують сільгоспвиробники, що працюють у них на території. Відповідно, ОТГ буде уже зацікавлена в тому, щоб на її території чесно і правильно платилася зарплати, використання паїв, бо на них також нараховується податок на доходи фізосіб. Створення ОТГ сприятиме виведенню з тіні якраз тих сільгоспвиробників, які не платили чесно податки, – наголосив народний депутат.

Нагадаємо, що, за даними Держгеокадастру, об’єм тіньової оренди землі перебільшує 2 млн га.

Також сьогодні в українському парламенті є три законопроєкти, які мають вирішити питання детінізації сільськогосподарської землі.