друкувати


Міста обласного значення хочуть повернути під «ковпак» райдержадміністрацій і райрад

12 червня 2020, 11:00

Замість ліквідувати усі райдержадміністрації та райради, тобто підтягнути ОТГ до рівня міст обласного значення, нинішня влада під видом адміністративно-територіальної реформи хоче встановити три рівні: громада-район-область. Про це у своїй колонці на AgroPolit.com написав експерт із політики та місцевого розвитку Олександр Солонтай.

«Зокрема, «централізатори» під видом адміністративно-територіальної реформи хочуть встановити три рівні: громада-район-область. Знаєте, що це означає на практиці? Що всі міста обласного значення, які ніколи не входили в склад районів узагалі, а також міста, які тільки почали виходити з під впливу району, повертаються назад «під ковпак» райдержадміністрацій чи райрад», – вважає Солонтай.

Він додав, що реформа районів не готова.

Її слід негайно зупинити й відправити на доопрацювання. Спочатку мають бути відповіді на те, що таке районний рівень, навіщо він, які повноваження, які фінанси, яка структура. А тільки потім карти та склад районів,  – наголосив експерт.

Більше читайте за посиланням.

Нагадаємо, що Міністерство розвитку громад та територій  України направило проєкт формату майбутніх районів – їхню кількість і склад кожної області й АР Крим – на погодження до центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування.

Влада також планує змінити виборче законодавство для проведення місцевих виборів восени та првоести децентралізацію по-новому, що фактично доб’є сільських жителів та закріпачить політичними партіями місцеву владу.