друкувати


Названо три першочергові кроки для розвитку АПК

10 червня 2020, 12:00

Гарантована щорічна державна підтримка для агросектору в сумі 1-2% ВВП, чесні податки,  пріоритетність підтримки фермерів – це три основні кроки для розвитку українського агросектору.  Про це в ексклюзивному інтерв’ю  AgroPolit.com заявив народний депутат, член аграрного комітету Микола Кучер

Микола Кучер зазначив, що сьогодні в Україні снує стільки програм з розвитку агросектор, як, мабуть, ніде у світі – близько 63.

«Треба брати якістю, а не кількістю.Тому крок №1 – гарантована щорічна державна підтримка для агросектору в сумі 1-2% ВВП. Тоді на виході буде плюс 5-6 ВВП в рік від роботи агросектору.Крок №2 – система оподаткуванн: всі платять правильно і чесно податки. Ви пам’ятаєте, яке наше с/г було 10 років тому і яке воно сьогодні? Коли я вперше побував у США і побачив тамтешні технології, техніку, насіння, соціальний розвиток – це був шок. Сьогодні ми маємо технології в с/г у багатьох випадках не гірші, ніж в американців. А знаєте чому? Бо була правильна система оподаткування: спецрежим ПДВ, на якій сектор працював 18 років. У ньому не було корупції, бо все відбувалося  автоматично: ти сплатив податки, і ти цих 20% використовуєш на добрива, гербіциди», – зазначив народний депутат .

Кроком №3 він назвав пріоритетність державної підтримки: мале фермерство, овочівництво, вирощування фруктів, переробка.

Пам’ятаєте, ми ще 10 років тому мріяли про 60 млн т зерна, а сьогодні збираємо всі  90 млн т, – наголосив Кучер.

Нагадаємо, як за 10 років втілити в життя аграрну стратегію.