друкувати


Україна на 52% адаптувала фітосанітарне законодавство до норм ЄС, – МЕРТ

9 червня 2020, 13:00

Україна імплементувала своє законодавство у сфері санітарних та фітосанітарних заходів (СФМ) із нормами Європейського Союзу на 52%. Про це повідомляє прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

«В цілому, Україна повинна адаптувати до національному законодавству майже три сотні актів ЄС за такими напрямами, як безпека харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин, здоров'я рослин, державний контроль в зазначених сферах. Зараз нами виконано 52% таких завдань. Водночас очікується, що значна частина зобов'язань в сфері СФМ, які у нас залишилися, буде виконана в поточному році», – зазначив під час онлайн-конференції заступник міністра економіки Сергій Глущенко.

Він зазначив, що в межах угоди про асоціацію Україна-ЄС у Верховній Раді зареєстровано проекту закону «Про ветеринарну медицину і благополуччя тварин», яким передбачено наближення законодавства до актів ЄС та впровадження в Україні світових стандартів в сфері здоров'я і благополуччя тварин (враховані вимоги 10 актів законодавства Європейського Союзу).

Крім того, підготовлені законопроєкти «Про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами», «Про захист рослин», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів та інших об'єктів санітарних заходів». Ці законопроєкти планується внести до Верховної Ради України в найближчі тижні, відзначили у міністерстві.

Нагадаємо, що до 2021 року Україна має адаптувати в національне законодавство понад 250 актів ЄС за такими напрямками як державний контроль у системі фінансової звітності, безпечність харчових продуктів та кормів, здоров’я і благополуччя тварин, здоров’я рослин тощо. План адаптації загалом налічує 1943 заходи, з яких СФЗ складає 12%.