друкувати


Місцеві вибори 2020: експерт назвав ризики нового виборчого законопроекту

5 червня 2020, 10:00

Перший заступник виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко каже, що не можна ділити громади на сільські, селищні та міські, як це хочуть наразі зробити через зміну виборчого законодавства. Про це йдеться у блозі на AgroPolit.com.

Зазначається, що такі зміни ініціюються законопроектом №3485.

«Якщо навколо невеликого міста з населенням 3-5 тис. об’єдналися 7-8 сільських рад громади площею 12 тис. га, то вона представляє інтереси сільського населення. Відтак і вибори треба проводити на однаковій основі. Переведення виборів у містах з більше 15 тис. населення виключно за партійною основою не правильний, бо сільські жителі мають шукати партії, які дадуть потрапити їм до міської ради. Виборча застава для мажоритарних округів теж біда. Адже питання не в сумах: можуть бути маніпуляції — виборчі комісії так чи інакше зможуть знімати невгодних кандидатів з реєстрації з виборчих перегонів на підставі, наприклад, не правильно внесеної застави чи оформлення документів», — пояснює Іван Фурсенко крамольність положень, закладених у законопроекті 3485.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект №3485 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства».