друкувати


Названо переваги та недоліки року президентства Зеленського для галузі сільгоспмашинобудування

2 червня 2020, 10:00

Бурхлива діяльність Володимира Зеленського та його молодої команди, одразу ж після парламентських виборів, зачепила чи не кожну галузь в країні. Не стало виключенням і сільськогосподарське машинобудування, яке труснуло вже в вересні, коли було запропоновано проєкт нового Бюджету-2020. Про це повідомив головний редактор Traktorist.ua Андрій Губін.

Він зазначив, що в цьому документі не знайшлося місця для програми компенсації вартості при купівлі вітчизняної сільгосптехніки, не зважаючи на те, що підтримка повинна була діяти до 2021 року включно.

«Враховуючи те, що у 2019 р. в програмі взяв участь 181 виробник техніки, таке рішення викликало бурхливу реакцію з боку промисловців. Протягом кількох місяців цілі асоціації та окремі виробники сільгосптехніки висловлювали своє невдоволення та непрозоро натякали «зеленій» владі, що відміна компенсації призведе до зменшення робочих місць та стагнації всієї галузі. Зрештою, після довгих роздумів і вагань, у березні кабмін Гончарука таки знайшов 1 млрд грн на компенсацію», — повідомив Андрій Губін.

Був в цій ситуації і позитив.

По-перше, дії виробників сільгосптехніки показали, що вчорашні конкуренти можуть швидко та ефективно згуртуватися проти спільної проблеми і схилити чашу вагів на свій бік. По-друге, компанії, які до цього тільки задумувалися про те, щоб розпочати експорт техніки, оперативно почали знаходити нові країни для збуту продукції, щоб якось компенсувати втрати від постійних коливань на вітчизняному ринку. І навіть після повернення компенсації, цей процес наврядчи призупиниться», — зазначив Андрій Губін.

Нагадаємо, оприлюднено детальний аналіз основних досягнень та провалів Володимира Зеленського за рік президентства. Детальніше читайте у матеріалі за посиланням.