друкувати


Озвучено ризики запровадження застави для всіх кандидатів на місцевих виборах

2 червня 2020, 09:00

Законопроект №3485 запроваджує заставу для кандидатів, які йтимуть за мажоритаркою (раніше цього не було) в розмірі 20% від мінімальної зарплатні. Про це йдеться у блозі головного редактора AgroPolit.com Наталії Білоусової.

Зазначається, що для висуванців за партійними списками (великі міста) застава зменшиться в чотири рази. Так на кожні 10 тис. виборців у містах з більше 90 тис. населення кожній партії (за своїх майбутніх депутатів у міськраді) на старті виборів доведеться спочатку викласти одну мінімальну зарплатню (зараз 4723 грн), а за мера — близько 1 млн грн.

Автор блогу небезпечний недолік такого нововведення — поглиблення розшарування населення на рівні ОТГ (адже перспективні плани по Україні вже всі затверджені, тобто утворення ОТГ не уникнути)  — на сільське та міське.

При чому інтереси сільських жителів відправлять на другий план, або й взагалі не враховуватимуть, якщо місцеві органи влади обиратимуться за пропорційною системою. Чому? Природньо, що частка сільських жителів у населених пунктах у категорії населених пунктів від «15 тис. осіб» зменшується, тож шанси провести свого депутата чи мера у них стрімко падають. Подібний негативний наслідок уже спостерігався після виборів 2015 року», — йдеться у блозі.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, у запропонованих депутатами змінах до виборчого кодексу побачили загрозу для місцевої демократії.