друкувати


Аграрії втратили через посуху зернові на майже 1 млн га

30 травня 2020, 07:30

Альтернативна оцінка втрат посівів вкрай відрізняється від офіційної і наразі уже сягнула 920 тис. га. Про це повідомляє epravda.com.ua. 

Фахівці компанії EOS Data Analytics та Інституту космічних досліджень НАНУ-ДКАУ на основі аналізу космічних знімків змогли оцінити стан озимих культур за травень 2020 року та дослідили, що на всій території України (включно з окупованими територіями) озимі культури загинули на площі, яка становить близько 920 тис. га.

Майже третину втрачених посівів (340 тис. га) зафіксовано в Одеській області. Близько 13% озимих культур перебувають у поганому стані, 40% — у пригніченому стані, а 47% перебуває у хорошому стані, вважає заступник директора Інституту космічних досліджень НАНУ та ДКАУ, завідувачка відділу інформаційних технологій та систем Інституту космічних досліджень НАН та ДКА України Наталія Куссуль.

За її даними, на непідконтрольній території, втрати озимих сягнули 68 тис. га, з яких 64 тис. га — в Криму. Таким чином, на підконтрольній території втрати озимини сягнули 852 тис. га, або близько 10% від посівних площ озимих культур.

Нагадаємо, що сьогодні в Україні немає затвердженого порядку видачі подібної безповоротної допомоги, відтак органи виконавчої влади мають керуватися постановою КМУ від 29 березня 2002 року № 415.