друкувати


Аграрні асоціації звернулися до президента з вимогою не обмежувати імпорт добрив

28 травня 2020, 12:02

Аграрні асоціації звернулися з офіційним листом до президента Володимира Зеленського у складі ГС «Всеукраїнський аграрний форум» із вимогою не обмежувати імпорт добрив та не допустити монополізації ринку на користь компанії-виробника Дмитра Фірташа.

Асоціації-члени ВАФ – ГС «Аграрний союз України», ГС «Всеукраїнська аграрна рада», Всеукраїнська асоціація громад, Асоціація «Союз птахівників України», ВГО «Всеукраїнська аграрна конфедерація», Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

У зверненні зазначають, що ризик монополізації ринку ґрунтується на намірах Міжвідомчої комісії з питань міжнародної торгівлі запровадити спеціальні квоти на імпорт добрив з країн, які є торговельними партнерами України. А обмеження буде грубим порушенням двосторонніх зв’язків, зокрема Угоди про асоціацію з ЄС та може призвести до запровадження партнерами мита на продукцію, яка експортується з України до цих країн.

Ми разом з іншими асоціаціями підписали та надіслали цей лист не тільки до Президента України, а й до Прем'єр-міністра, Голови ВРУ, Голів  парламентських  комітетів та спеціальної Комісії по розгляду даного питання при Мінекономіки», – сказав голова ВГО «Всеукраїнська аграрна конфедерація» Леонід Козаченко.

У листі ВАФ нагадують, що у 2019 році Антимонопольний комітет України  ухвалював рішення про примусовий розподіл компанії Ostchem, яка належить Дмитру Фірташу у частині виробників азотних добрив та накладала штраф у розмірі 107 млн грн на трейдингову компанію «НФ Трейдинг Україна». Це відбулося за результатами розслідування, в ході якого було встановлено факт монопольного становища компанії на ринку добрив.

Нагадаємо, МЕРТ створює нові правила гри на ринку мінеральних добрив. Під прикриттям захисту вітчизняного виробника планують запровадити квоти на ввезення добрив із-за кордону. Водночас, державною зрадою назвав обмеження імпорту та введення добривних квот народний депутат Верховної Ради 9-го скликання Мар'ян Заблоцький. Також депутати з комітету ВР з питань аграрної та земельної політики звернулися до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, президента Володимира Зеленського та міністра економрозвитку Ігоря Петрашка з проханням врегулювати ситуацію на ринку добрив.