друкувати


Парламент просить Зеленського та уряд відновити Мінагрополітики та не допустити на ринку добрив монополії

28 травня 2020, 06:12

Депутати з комітету ВР з питань аграрної та земельної політики підготували звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, президента Володимира Зеленського та міністра економрозвитку Ігоря Петрашка з проханням врегулювати ситуацію на ринку добрив та відновити Мінагрополітики. Це вирішили під час засідання комітету.

У документі просять президента та уряд не запроваджувати обмеження імпорту добрив, не допустити посилення внутрішньої монополії в Україні. Про цю ініціативу розповів в коментарі AgroPolit.com  народний депутат України Олег Тарасов, який і виступив її ініціатором.

«Підтримую позицію агросектору проти запровадження квотування на імпортні добрива. Адже це суттєво звужує конкуренцію на ринку добрив. Якщо ж держава хоче подбати про внутрішнього виробника добрив, то врегулювати це лише питанням фіксованої рентабельності не вдасться. Тут має також наводити лад АМКУ», – переконаний Тарасов.

Відділити міністерство аграрної політики від структури МЕРТ запропонував секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, член депутатської групи «За майбутнє» Іван Чайківський. Він вважає, що від створення окремого відомства, яке буде проводити аналіз та займатись в колі фахівців проблематикою сектору виграє як аграрій, так і уряд.

«Ми всі розуміємо, що аграрний сектор – це 18% ВВП, а також близько 40% валютних надходжень у країну. Об'єднання Міністерства аграрної політики і Міністерства економіки призвело до того, що Мінекономіки наразі не справляється з поставленими завданнями. В аграріїв є багато питань, які стає все складніше і складніше вирішувати», – сказав Чайківський.

Депутат Чайківський нагадав, що у грудні минулого року члени Аграрного комітету наголошували на необхідності розробити програму підтримки галузі на 3 – 5 років.  

«Є думка всіх членів Аграрного комітету, що необхідно розробити таку програму, адже більшість напрямів підтримки затверджуються на рік і потім можуть змінитися. Україна сьогодні як сировинний придаток світу, нам потрібна політика уряду, щоб ми перейшли від сировинної країни до країни з доданою вартістю. Ми будемо найближчі місяці працювати над цим, щоб ми могли запропонувати аграріям нормальні програми розвитку», – заявив Чайківський.

Депутати аграрного комітету підтримали обидві ініціативи.

Нагадаємо, МЕРТ створює нові правила гри на ринку мінеральних добрив. Під прикриттям захисту вітчизняного виробника планують запровадити квоти на ввезення добрив із-за кордону. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль обіцяв поновити Мінагрополітики.