друкувати


Уряд презентував Програму стимулювання економіки для подолання наслідків COVID-19

27 травня 2020, 18:39

За інформацією з власних джерел AgroPolit.com, Кабінет міністрів України спільно з низкою профільних організацій розробив комплекс заходів, направлений для подолання наслідків пандемії COVID-19 в аграрному секторі.

Основні напрямки – підвищення доступу аграріїв до фінансів, ринків та удосконалення регулювання.

Фахівці поставили за мету вирішення цих питань, адже пандемія COVID-19 вплинула не лише на виробництво продукції, але й на збут через обмеження каналів дистрибуції (зокрема відкриті ринки для домогосподарств) та експортних ринків для середнього та великого бізнесу. Наразі важливо мінімізувати вплив обмежень на логістику працівників, транспортування товарів та їх продаж через традиційні канали збуту, із дотриманням безпечних умов діяльності.

Сільськогосподарські виробники страждають від застарілості та браку потужностей для переробки та зберігання продукції. Для вирішення цієї проблеми необхідно забезпечити їхній доступ до фінансів шляхом запровадження програм по формуванню місцевої доданої вартості та підвищення ефективності державних субсидій них програм.

Доступ до фінансів має вирішити наступні проблеми:

Доступ до ринків:

Розумне регулювання:

Заходи, спрямовані на стимулювання розвитку аграрного сектору передбачають прийняття низки законів та постанов, серед яких:

  1. Звуження сфери застосування карантинних сертифікатів шляхом видачі карантинних сертифікатів лише при першому надходженні насіння на ринок (Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про карантин рослин»);
  2. Спрощення реєстрації високоефективних засобів захисту рослин шляхом запровадження режиму реєстрації пестицидів та агрохімікатів без попередньої реєстрації в країні походження (Проекти законів України про внесення змін до законодавства; Проекти постанов Кабінету Міністрів);
  3. Сприяння створенню умов для розвитку органічного виробництва (Проект постанови Кабінету Міністрів України щодо затвердження порядку сертифікації органічного виробництва).

За рішенням засідання Уряду, повна версія Програми буде оприлюднена після доопрацювання в 3-денний термін.

Нагадаємо, що 2 квітня опубліковано Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019) № 539-IX.