друкувати


Підчас карантину 64% компаній втратили 50% доходів, – ЄБА

27 травня 2020, 18:00

За два місяці карантину 18% компаній втратили 50-75% своїх доходів, ще 64% заявили про втрату доходів на рівні до 50%, тільки 11% компаній повідомили, що змін не відбулося, а 3% — навіть збільшили дохід. Такими є результати опитування 105 учасників Європейської Бізнес Асоціації з 12 по 21 травня 2020 року, повідомляє сайт ЄБА.
 
Опитані представники компаній розповіли, як швидко вони зможуть відновити свою бізнес-активність і скільки часу знадобиться на досягнення докарантінного рівня розвитку бізнесу.

Більшість готова відновити офлайн-роботу або повернутися в офіси: 35% це зроблять в травні, а 34% — в червні. 16% опитаних заявили, що або відновили роботу або не припиняли її під час карантину. Ще 15% не визначилися з остаточною датою повернення в офіс або взагалі не планують цього робити.

55% опитаних планують впровадити гнучкий або позмінний графік роботи і порекомендують співробітникам продовжувати роботу з дому.

62% директорів розглядають можливість повністю або частково поміняти режим роботи на віддалений. Чи готові дозволити працювати віддалено до 50% персоналу.

Заробітна плата в незмінному вигляді залишилася у 62% компаній, скоротили зарплату 23%, проте 7% навіть збільшили оплату праці деяким категоріям працівників. У відпустку без збереження зарплати співробітників відправили 3% опитаних компаній.

11% опитаних директорів повідомили, що скорочували свій штат. 82% бізнесів зберегли персонал в повному складі, а 8% шукають нових співробітників.
59% бізнесменів планують вийти на докарантінній рівень розвитку протягом року. 17% і 7% вважають, що їм потрібно для цього два роки і більше відповідно. Лише 4% не втратили темпи розвитку під час карантину.

18% представників малого бізнесу можуть закрити бізнес, 78% говорять про можливу втрату до 75% доходів, тільки 4% прогнозують зростання прибутку.