друкувати


Завтра аграрії вийдуть на мітинг проти рішення Петрашка ввести квоти на імпорт добрив і так підтримати бізнес Фірташа

27 травня 2020, 15:31

Завтра, 28 травня, в містах та селах України заплановані акції протесту аграріїв проти наміру Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства ввести квоти на імпорт мінеральних добрив в Україну. Про це на своїй сторінці у facebook написав голова об'єднання «Агро-Продовольча Рада», голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник.

«На жаль, аграрії знову вимушені виходити на вулиці, тому що наш діалог з міністерством перетворився на монолог. Наші аргументи і цифрі наштовхуються на одну позицію: «ми маємо такий намір». Всі аграрні асоціації виступили проти планів міністерства та озвучили свою позицію як в Кабміні так і на нараді в Офісі Президента України», – написав Слободяник . Він додав, що категорично проти квотування також Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики.

«Проте міністерство продовжує нас не чути. Замість того, щоби займатися польовими роботами, ми вимушені відстоювати свою позицію на акціях протесту», – уточнив експерт.

Він нагадав,що у 2010 році Ostchem Фірташа за гроші Газпромбанку викупив чотири приватні заводи з виробництва міндобрив, а на два інших призначив лояльний менеджмент.

Встановлення монополії призвело до подорожчання добрив для сільгоспвиробників одразу на 30-40%. З 2014 року почалася лібералізація ринку міндобрив. Була скасована реєстрація та зняті обмеження для виходу на український ринок виробників з Туреччини, Болгаріі, Польщі, Литви, Марокко, тощо. Внаслідок ціни на добрива та собівартість сільгосппродукції знизилися, наблизившись до рівня європейських. Зараз Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі при Мінекономіки планує ввести обмеження на імпорт міндобрив в Україну з Європейського Союзу, Білорусі, Узбекистану та інших країн строком на 3 роки. Аграрії, експерти, народні депутати виступили проти квотування, оскільки воно зміцнить монополію Ostchem Дмитра Фірташа та спровокують збільшення цін на внутрішньому ринку добрив, – наголосив експерт. 

Нагадаємо, що висновки Мінекономіки, на яких базується пропозиція про введення квот на імпорт добрив містять низку помилок і не відповідають дійсності. Це буде удар по українському агросектору на користь групи «Остхем», вважає народний депутат Олег Тарасов.