друкувати


Уряд направив 555 млн грн аграріям на погашення заборгованості

26 травня 2020, 17:00

Уряд розпочав фінансування бюджетної програми «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» у 2020 році за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва». Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Повідомляється, що Мінекономіки наказами від 22.05.2020 №936 та №937 затвердило розподіл коштів у розмірі 555 млн грн між уповноваженими банками для перерахування їх на поточні рахунки сільськогосподарських товаровиробників, які придбали техніку та обладнання у жовтні й листопаді 2019 року.

Всього сума заборгованості за цією програмою становила 564 млн грн, останні 9 млн грн буде затверджено до сплати найближчим часом.

Кошти отримають 4 102 аграрії, які за вказаний період придбали 14 756 одиниць техніки й обладнання на загальну суму 2,7 млрд грн.

Для уряду є вкрай важливим продовження фінансування програми по техніці, адже за роки своєї реалізації вона демонструє позитивні економічні ефекти. Так, число виробників сільгосптехніки з належним рівнем локалізації зросло до 4,5 разу, що сприяло розширенню кількості робочих місць щонайменше на 5 000 тисяч», – прокоментував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

Також серед результативних показників дії програми:

Очікуваний ефект від фінансування програми у 2020 році:

–   збільшення обсягів реалізації вітчизняної техніки та обладнання на 15 %;

–  надходження податків і зборів від учасників програми та суміжних виробництв становитимуть близько 2,34 млрд. грн., із яких більше 550 млн. грн. – податки на фонд оплати праці.

Заборгованість аграріям уряд почав виплачувати через 5 місяців після початку нового року. Що стосується державної підтримки на 2020 рік, то досі ніякої допомоги аграрії не отримали із виділених в бюджеті коштів на цей рік.

Нагадаємо, що понад 50% аграріїв незадоволені роботою Тараса Висоцького.

Детальний аналіз здобутків та провалів Тараса Висоцького читайте в аналітичному матеріалі — Вісім місяців аграрного заступника Тараса Висоцького — що зроблено? Провал за ключовими позиціями.

Нагадаємо, що уряд розширив напрями держпідтримки галузі тваринництва у 2020 році.