друкувати


75% промислового поголів’я свиней вирощують у великих господарствах, – АСУ

26 травня 2020, 15:00

На 1 січня 2020 року 3,3 млн голів промислових свиней у країні утримували 1,55 тис. сільськогосподарських підприємств. Це на 178 (10,3%) підприємств менше, аніж роком раніше. Хоча темпи звуження галузі відповідають середнім за п’ятиріччя, проте у кількісному еквіваленті таке скорочення – найменше за останні роки, повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ), посилаючись на дані Державної служби статистики.

«Найуразливішою категорією операторів галузі залишаються підприємства із загальним поголів’ям менш ніж 500 свиней. Так, за останні два роки скоротилася не лише кількість таких свиногосподарств, а й питома вага таких виробників на ринку. Якщо на початку 2018 року вони утримували 5% промислового поголів’я свиней, то на початку цього року – 3%», – підкреслила керівниця аналітичного відділу АСУ Олександра Бондарська.

За її словами, при цьому стрижнем промислового виробництва свинини залишаються оператори, які  утримують від 5 тис. голів свиней – у них сконцентровано майже ¾ індустріального поголів’я.

За словами Олександри Бондарської, свиногосподарств у цій ваговій категорії за рік збільшилось на 7 одиниць.

Так, половина підприємств, які цьогоріч вибули з групи 1-5 тис. свиней, наростили поголів’я та приєдналися до когорти потужніших виробників, зауважила вона.

Крім цього, галузеві аналітики висловлюють обережні сподівання на поступову реабілітацію галузі. Зокрема, зазначають, що загальна чисельність промислового поголів’я свиней на початок травня дещо зменшила відрив від торішнього показника (до 4,2% проти 5,1% місяцем раніше), а також демонструє незначний приріст – на 61,2 тис. голів (1,9%) із початку 2020 року.

Нагадаємо, що після перезапуску земельної реформи, зокрема, агросектор очікує від президента Володимира Зеленського ініціативи із запуску державної програми підтримки та розвитку агросектору та фермерства.